вторник, 27 януари 2009 г.

Оризова корона

От Готварския Форум на БГ-мамма

Продукти:
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 гл. лук, нарязан на ситно
  • 2 ч.ч. дългозърнест ориз (басмати)
  • 3 ч.ч. вода
  • 1 с.л. каперси (може и без тях)
  • 3 с.л. нарязани маслини
  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета
  • 1 жълта или зелена чушка, нарязана на кубчета
  • 1 ч.л. пресен или сушен риган и мащерка
  • черен пипер на вкус
За зеленчуковия тартар:
  • 600 г. домати
  • 1 бр. червена чушка, нарязана на малки кубчета
  • 50 г. соеви кълнове
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л.
  • зехтин
  • 4 с.л. пресен лук, нарязан на ситно
  • 2 капки сос табаско
  • 4 листа зелена салата
За соса:
  • 1 к.л. настъргана кора от лимон
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л. зехтин
  • 4 обезкостени маслини
Оризът се приготвя, като в зехтина се задушава лукът, докато омекне, прибавят се каперсите, маслините и чушките, слага се измитият и подсушен ориз и подправките, разбърква се 1 мин. и се добавя водата. Оризът къкри 13-15 мин докато омекне. В намазана със зехтин тавичка за кекс с форма на пръстен се изсипва оризовата смес, добре се изравнява и притиска и се обръща в кръгло плато, върху листа зелена салата.

Доматите за тартара се обелват, изваждат им се семките и се нарязват на малки кубчета, смесват се със соевите кълнове, чушката, сол, пипер, лимоновата кора, 4 с.л. зехтин и сосът табаско. Всичко се оставя за 30 мин. в хладилника да се охлади. Тартарът се слага в центъра на оризовата корона.

Приготвя се сос от зехтина, сол, лимонов сок, маслините и лимоновата кора, който се поръсва върху тартара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer