събота, 23 май 2009 г.

Патладжани с кисело мляко (гръцка кухня)

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 2 - 3 бр патладжани
  • 450 мл кисело мляко
  • 2 склидки чесън
  • зехтин
  • сол
  • копър

Избираме подходящи патладжани с малко семки, почистваме ги добре, нарязваме на кръгчета и, осолени, ги оставяме да престоят 25-30 минути. Изхвърляме черната течност, изплакваме и подсушаваме патладжаните и ги изпържваме в нагорещен зехтин до почервеняване. Поставяме киселото мляко в дълбок съд, прибавяме счукания чесън, ситно нарязания копър и малко зехтин и ги разбъркваме добре. По вкус може да се добави лимонов сок. Така приготвената заливка прибавяме към готовите патладжани и ги поднасяме топли или изстудени.

Ориз с къри и моркови (индийска кухня)

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 300 г ориз
  • 2 с л зехтин
  • 2 с л (30 г) масло
  • 2-3 настъргани на едро моркови
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1-2 ч л къри
  • сол
  • смлян черен пипер

Оризът се сварява. В среден голям дълбок тиган се загрява маслото и зехтина. Изсипват се морковите и се запържват за 5-7 минути на среден огън. Добавя се ситно нарязаният чесън и се запържва за 1 минута. Подправя се с къри и при постоянно бъркане се задушава за 1 минута. Свареният ориз се изсипва при морковите и се разбърква. Подправя се на вкус и се сервира.

 
E-Book Writer