петък, 30 януари 2009 г.

Бял боб с доматен сос

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 1,5-2 чаши бял боб
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • 3 с.л олио
  • черен пипер и сол

За соса:

  • 5 броя свежи домати
  • 2 чаши доматен сок
  • 3-4 скилидки чесън
  • магданоз

Бобът се слага в хладка вода и престоява така поне няколко часа. Водата се изхвърля и боба се измива. Залива се с вряща вода, кипва се и водата отново се излива. Процедурата се повтаря три пъти. Счита се, че така бобът увира по-бързо. Олиото се загрява в дълбок тиган. Добав се лука и се запържва до златисто. Прибавят се настърганите домати и моркова (също настърган). Добавя се и доматения сок. Покрива се с капака и се вари няколко минути на тих огън. След това в тигана се прибавят нарязания на дребно чесън и магданоз. Накрая се добавя вече сварения боб, вари се още няколко минути и се овкусява с черен пипер и сол.

По желание след като се запържи лука, може да се запържи и малко червен пипер, а след това да се следва рецептата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer