сряда, 28 януари 2009 г.

Съвети към начинаещите


Снимка от http://bg-gallery.info

Благодарности на aleks за идеята за този постинг, както и за съветите! :)

Момичета, ако целта ви е да губите килограми, като начало залагайте на основните правила.
  • Зеленчуците (с изкл. на въглехидратните) и салатите трябва да представляват главната част от диетата ви.
  • Въглехидратите могат да се комбинират по между си.
  • Не комбинирайте 2 или повече протеина в едно хранене.
  • Никога не смесвайте храни от групата на протеините с храни от групата на въглехидратите на едно и също хранене.
  • Между храненията е добре да има интервал от 3-4 часа.
  • Плодовете обикновено трябва да се консумират сурови и узрели.
  • Не пийте много течности по време на хранене.
Избирайте си по-лесни комбинации, като например месо със свежа салата, или задушено с гъби, зеленчуци, сметанови сосове...
В началото, за да стартирате горене на калории, избягвайте въглехидратите и съчетайте със спорт.
Сложните комбинации ги оставете за по-късен етап, когато ще можете да си позволявате и някои волности.
Дори да сбъркате, не го преживявайте тежко, не е станало кой знае какво!

За доматите

Ето това казва Шелдън за доматите:
Доматите се отличават от всички останали зеленчуци с високото си съдържание на органични киселини - лимонена, ябълкова, оксалова, а що се отнася до хранителните им качества, те са сходни с киселите плодове (цитрусови, нар и др.).
“Не яжте протеини и скорбялни храни в съчетание с киселини” - пише Шелтън, подчертавайки особената вреда на такива комбинации. Безразборното консумиране по всяко време - както по време на хранене, така и преди и след него - на лимонов, грейпфрутов, портокалов и доматен сок (да не говорим за оцет, кисели сосове и т.н.), Шелтън смята за причина за стомашно-чревните заболявания. Под тяхно въздействие пепсинът се разрушава изцяло, а птиалинът от слюнката спира да действа. За това е препоръчителна консумацията на кисели плодове и домати до 30 минути преди основното хранене (не по-малко). Дори и на малките деца може да се даде мляко, 30 минути след като са хапнали кисел плод или домати.
Не забравяйте, че не е желателно доматите да се подлагат на термична обработка. За това има сериозна причината - по този начин органичните киселини, съдържащи се в тях, преминават в неорганично състояние, а това води до отлагане на соли, образуване на камъни в бъбреците и др. Така че, консумирайте само пресни сурови домати.

Не яжте кисели плодове с протеинови, т.е. портокали, домати, лимони, ананас не трябва да се консумират с месо, яйца, сирене или ядки. Киселите плодове сериозно пречат на смилането на протеините и се получава гниене. Въпреки че не представляват несмилаема комбинация, млякото и портокаловият сок далеч не са най-доброто съчетание на храни. Портокаловият сок и яйцата са още по-неподходяща комбинация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer