четвъртък, 29 януари 2009 г.

Разделно хранене по системата на Шелтън

Шелтън има разработени редица таблици за съответствие на продуктите при разделното хранене. В тях се показва степента им на съвместимост на различни продукти (от най-познатите до екзотичните). Ето и някои от правилата, посочени в таблиците на Шелтън:

  • само зелените зеленчуци се съчетават с всичко!
  • категорично несъвместими са протеини с въглехидрати, нишесте и киселини или с други думи, не се препоръчва да се яде месо с картофи, тестени изделия с домати и т.н.
  • мазнини не са съвместими с въглехидрати - не може, например, да се яде сладка сметана, ягоди със сметана и дори сандвичи.
  • млякото може да се комбинира само с кисели плодове.
  • пъпеш и диня може да се консумират само от самостоятелно!
  • салатите не трябва да съдържат скорбяла (като, например, картофи), протеини (като яйца или скариди), изключват се всякакъв вид мазнини (като зехтин и подправки съдържщи мазнини и масла) и киселини (като оцет или лимонов сок). Също така, трябва да се изключи и солта.
  • захарта, захарните сиропи и медът Шелтън е изключил от таблиците си за разделно хранене, тъй като те не се съчетават добре с никакви други продукти, и като цяло е най-добре да не се консумират изобщо.

За тези, които изберат да се хранят разделно, Шелтън препоръчва следния хранителен режим:
Закуска - плодове, плодови салати, сирене, заквасена сметана, сандвич от пълнозърнест хляб с трици с масло или сирене, извара.

За подготвянето на обяда е препоръчително използването на продукти, които са богати на въглехидрати, тъй като те се усвояват добре от организма. Придържайки се към разделянето хранене, можете да ядете картофена или морковена запеканка, макарони със сирене, сладки плодове и др.

Препоръчително е вечерята да се приготви от богати на протеини продукти. Тя може да се състои от месни или рибни ястия, с голям порция салата, зеленчуци, плодове.

Може да започнете да се храните разделно, когато пожелаете. Може да преминете към него постепенно, например, като започнете да се храни в съответствие с изискванията му по веднъж седмично. Ефектът от разделното хранене ще почувствате, обаче, след два-три месеца.

Съвместимост на продуктите

Още в древността, хората са се замисляли върху разделната употреба на хранителните продукти. Според древноримския лекар Целзий, «смесването на веществата в стомаха, които се характеризират с различна скорост и трудност на преработка, води до загниване на храната и в крайна сметка - до отравяне на организма”. От това следва, че продуктите трябва да се консумират така, че да не вредят на човешкия организъм.
А какво е мнението на Гилбърт Шелтън по този въпрос? Първоначалното впечатление от неговата система обикновено е, че в нея има твърде много забрани. Но след време хората се убеждават, че забранените неща са толкова, колкото и разрешените. Или, с други думи казано, не е толкова трудно да се намери напълно приемлив заместител на неблагоприятната продуктова комбинация.

Животински протеини
Най-трудно усвояваната от организма храна. Именно поради тази причина, с тях са свързани много ограничения. За всички видове меса благоприятна е комбинацията със зелени зеленчуци, които спомагат за преработката на храната в стомаха и за намаляването на холестерола. За предпочитане е, зеленчуците да са с ниско съдържание на нишесте. Комбинацията на животински протеини със зеленчуци, съдържащи скорбяла, не е добра, но е по-приемлива от тази с хляб, зърнени храни и макаронени изделия.
Комбинацията на месото с други животински протеини (мляко, яйца, извара, сирена), според Шелтън е абсолютно неприемлива. Въпреки това, във всекидневното си хранене хората често смесват различните протеини без да вземат под внимание факта, че всеки от тях изисква специални храносмилателни сокове и различно време за преработка.

Риба
Диетолозите считат, че рибата е не по-малко трудноусвоим животински протеин от месото. Но отношението към нея може да е по-снизходително.

Бобови култури
Тези зеленчуци са съвместими с всички продукти, с изключение на млякото. Отличават се с богатото си съдържание на скорбялни вещества и ценни растителни протеини. Тава, обаче, е и причината за трудното им усвояване от организма. Бобовите растения се съчетават добре с мазнини, със зеленчуци, съдържащи нишесте, и с листни зеленчуци.

Масло и сметана
Съчетанието на мазнини с животински протеини е абсолютно неприемливо, според Шелтън. Само зелените и суровите, не съдържащи скорбяла, зеленчуци могат да смекчат неблагоприятните ефекти от комбинацията на протеини и мазнини.

Заквасена сметана
Отнася се към категорията на мазнините, а не към белтъците, както погрешно се счита понякога. Тя е несъвместима с месни продукти, захар, ядки (техният произход може и да е растителен, но те представляват концентриран протеин), и разбира се, с мляко.

Хляб, зърнени култури, картофи
Тези продукти диетолозите наричат “скорбялни”. Главата, посветена на тях не изглежда толкова мрачно, като например тази за месото или млякото. Въпреки това, забраната да се комбинират животински протеини с продукти, съдържащи нишесте, е може би най-важното правило в разделното хранене.
Излишното нишесте, което не може да се усвои напълно, се натрупва в клетките под формата на мастни отлагания. “Природата не прави сандвичи!” - твърди Шелтън. Действително, първоначалният етап от преработката на храните, съдържащи протеини и нишесте, се извършва в различна среда. Белтъчините изискват киселинна среда, а нишестето - алкална. Поради това се счита за особено неприемливо да се смесват колбаси и месо с хляб, макарони и т.н. При неспазването на този принцип, черният дроб буквално се претоварва, за да спаси тялото от отравяне. Така че, е най-добре изобщо да не се смесват тези две продуктови групи в едно ядене.
Хлябът трябва да се разглежда като отделна храна. Може, например, да го комбинирате със зелени зеленчуци и с такива, които не съдържат скорбяла, но не и да го използвате, като допълнение към всяко едно блюдо. Въпреки това, към хляба, приготвени от неолющини, цели зърна, отношението е по-снизходително. Шелтън съветва да се използва в съчетание със зеленчукови салати.

Кисели плодове, домати
Доматите се отличават от всички останали зеленчуци с високото си съдържание на органични киселини - лимонена, ябълкова, оксалова, а що се отнася до хранителните им качества, те са сходни с киселите плодове (цитрусови, нар и др.)
“Не яжте протеини и скорбялни храни в съчетание с киселини” - пише Шелтън, подчертавайки особената вреда на такива комбинации. Безразборното консумиране по всяко време - както по време на хранене, така и преди и след него - на лимонов, грейпфрутов, портокалов и доматен сок (да не говорим за оцет, кисели сосове и т.н.), Шелтън смята за причина за стомашно-чревните заболявания. Под тяхно въздействие пепсинът се разрушава изцяло, а птиалинът от слюнката спира да действа. За това е препоръчителна консумацията на кисели плодове и домати до 30 минути преди основното хранене (не по-малко). Дори и на малките деца може да се даде мляко, 30 минути след като са хапнали кисел плод или домати.
Не забравяйте, че не е желателно доматите да се подлагат на термична обработка. За това има сериозна причината - по този начин органичните киселини, съдържащи се в тях, преминават в неорганично състояние, а това води до отлагане на соли, образуване на камъни в бъбреците и др. Така че, консумирайте само пресни сурови домати.

Сладки плодове, сушени плодове
Трябва да напомним, че плодовете - и кисели и сладки - не трябва да се комбинират с нищо, тъй като те се усвояват още в червата и се задържат в стомаха по-дълго време. Плодове може да се ядат 15-20 минути преди хранене. Шелтън смята, че това правило в особена сила важи по отношение на дините и пъпешите.

Зелени и несъдържащи скорбяла зеленчуци
Те включват листните ароматни растения (магданоз, копър, целина), маруля, зеле, зелен лук и лук на глави, чесън, краставици, патладжан, сладък пипер, зелен грах. Разрешено е смесването им с всички продукти, с изключение на млякото.
Репичките, ряпата и цвеклото са считани за полускорбялни зеленчуци.

Скорбялни зеленчуци
Това са цвекло, моркови, хрян, корените на магданоза и целината, тикви, тиквички, карфиол. Комбинацията им със захар е абсолютно нежелателна, тъй като тя предизвиква силна ферментация. Тези зеленчуци са най-доброто допълнение към другите нишестени храни.

Мляко
Това е идеалното хранене, а не допълнение към храненето във вид на напитка, придружаваща закуската, обяда или вечерята. Попадайки в стомаха, млякото трябва да се свие под влияние на киселите сокове - това е задължително условие за неговата преработка. Диетолозите не препоръчват неговото варене – при термична обработка то губи това си свойство. Ако в стомаха има друга храна, частиците на мляко я обвиват и я изолират от стомашния сок. И докато млякото не бъде преработено, храната остава необработена, загнива и процесът на храносмилане се забавя значително.

Извара, млечни продукти
Те също трябва много внимателно да се комбинира с другите видове продукти. В изварата се съдържа трудният за усвояване млечен протеин - казеин. Заквасената сметана и сиренето са продукти, сходни с киселото мляко, така че комбинирането им е напълно приемливо.

Сирена
Най-доброто сирене е това, което най-много се доближава до домашното сирене. Комбинацията на протеини и мазнини в сиренето забавя разграждането на храната, за това е най-добре то да се съчетава с кисели плодове и домати. Изварата и млечните продукти са еднородни на сиренето, затова са напълно съвместими.

Яйца
Те са протеинов продукт, който не се отличава с лекота на усвояване. Диетолозите винаги са препоръчвали яйцата да се консумират в ограничено количество. Въпреки това, комбинирането им със зелени и не съдържащи скорбяла зеленчуци, неутрализира излишния холестерол. Приемливо е и съчетаването на яйцата с малко количество извара и зеленчуци, съдържащи нишесте.

Ядки
Що се отнася до съвместимостта им с други продукти, Шелтън ги приравнява със сирената. Ядките са лесноусвоими растителни мазнини. Те трябва да се ядат бавно.

Захар
“Не яжте протеини и скорбялни храни, заедно със захар!” - е казал Шелтън в една от главите на книгата си. Всички захари възпрепятстват секрецията на стомашен сок. За тяхната преработка не се необходими слюнка и стомашни сокове: те се усвояват в червата. Консумацията на сладки продукти в комбинация с други храни, води до задържането им в стомаха и до намаляването на дейността му, тъй като в него те бързо започват да ферментират. Ето защо, Шелтън е категорично против храненето на малките деца с каши, съдържащи захар, хляб с мармалад и конфитюр, сладко мляко.

Източник: http://www.zaneya.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer