Има вредни храни, които изобщо не се препоръчват. Те са: бялата захар и захарните изделия,солта (колкото по-малко, толкова по-добре), кафето и всичко,което съдържа кофеин, газираните напитки (особено вредни при децата).
Храни, които е препоръчително да избягваме са рафинирана захар, консерви (всички видове), свинско месо (и производните му), оцет и сол, мазнини за пържене и паниране (по-добре топено масло), газирани напитки, кондензирано мляко, черен чай, растителна сметана (съдържа хидрогенизирани мазнини).
Храни, които трябва да се употребяват самостоятелно:
На първо място са плодовете, които трябва да се консумират минимум 20-30 мин. преди белтъчна или скорбялна храна, или 2-4 часа след нея!!!!!!!!!!
Може да се ядат след салати от пресни зеленчуци.
Плодовете не трябва да се приемат непосредствено след хранене, защото ферментират и затормозват смилането на приетата храна.
Плодовете могат да се комбинират помежду си, а киселите такива могат да се добавят в малки количества в прясно и кисело мляко и скорбялни храни.
Лоша комбинация е сладки плодове със скорбяла, соя и фъстъци; месо, прясно и кисело мляко, гъби; кисели плодове със скорбялни и бобови храни.
Добри комбинации са сладки и кисели плодове; кисели плодове с ядки, семена, сирене, маслини. Интересно е, че динята трябва да се приема самостоятелно, така че забравете вкусната комбинация "диня със сирене".
Киселото мляко също трябва да се приема самостоятелно, защото е трудносмилаемо и за усвояването му на организма са нужни 2-3 часа.
Добра комбинация с него са:
- зеленчуци без скорбяла или с ниско съдържание (моркови, краставици, зеле, домати, тиквички, коприва, праз, киселец, чушки, спанак, зелен фасул), маслини и гъби;
- прясно мляко
- плодове, богати на захари: банан, презрели плодове, сушени плодове
Прясно мляко:
Свареното такова трябва да се приема самостоятелно!!!!!!!!
Трудносмилаемо е и следващото хранене е добре да бъде поне след 4 часа.
Добра комбинация с прясно мляко са кисело мляко, гъби. Проблематично: е комбинацията със зеленчуци, сладки плодове, сметана, яйца и лоша с месо и риба; скорбялни зеленчуци; хляб и тестени изделия; захар и мед; маслини, ядки, семена и зърнени храни; сирене.
Бобовите растения трябва да се консумират самостоятелно и никога в комбинация с белтъчини и скорбялни храни!!! Може да се комбинират със зеленчукови салати (без картофи, ориз, грах, т.е.скорбяла). Не трябва да се консумират с месо (боб с наденица не върви). Важно е също вечер да не ядете бобови храни, защото са трудносмилаеми.
Месо. Добра комбинация е месо със:
- салата от сурови безскорбялни зеленчуци;
- готвено месо с лук, праз,морков, чушки, зелен боб, зеле и други безскорбялни зеленчуци;
- салата от боб, леща, грах, картофи
- готвено месо със стар боб, леща, грах, картофи, ориз, брашно, зърнени храни;
- сирене,кашкавал, яйца, кисело мляко
Хляб и тестени изделия се употребяват самостоятелно или с мазнини.
Добра комбинация е:
- хляб с намазано краве масло (забележете, че маргаринът никъде не се споменава; той е нещо изкуствено и се смила трудно)
- хляб с гъби, маслини, жълтък;
- хляб със сурови или варени безскорбялни зеленчуци;
- хляб с ГОТВЕНО ястие от скорбялни зеленчуци.
Необходимите и препоръчителни ИНТЕРВАЛИ СЛЕД ХРАНЕНЕ са както следва:
- след плодове - 30мин;
- след зеленчуци - 30мин до 1ч;
- зеле, моркови, ряпа - 2.5-3ч;
- хляб, тестени изделия, ядки - 2-3ч;
- варива (боб, леща, жито, царевица) - 3-4 ч;
- месо - 4-6ч;
- риба - 2-3 ч;
- млечни и прясно мляко - 4ч;
- кисело мляко - 2-3ч;
- сирене, кашкавал - 3ч;
- мазна храна - 5ч;
- течности - напускат веднага стомаха;
Вече можем да коментираме. Страхотни сте. Систематиризирали сте нещата отлично. Аз съм огромен фен на рецептите на Ками, като съм ги взимала от форумите. Радвам се, че сега се сблъсквам и с другите.
ОтговорИзтриванеПоздравявам Ви!!! Като фен на разделното хранене ви аплодирам!