понеделник, 26 януари 2009 г.

Основи на разделното хранене

Нормална жизнена дейност клетките осъществяват в алкална среда,т.е. съотношението между киселинообразуващите и алкалообразуващите храни трябва да е 20:80 или казано на кратко: на 100 г месо се падат 400 г зеленчуци.

Има вредни храни, които изобщо не се препоръчват. Те са: бялата захар и захарните изделия,солта (колкото по-малко, толкова по-добре), кафето и всичко,което съдържа кофеин, газираните напитки (особено вредни при децата).

Храни, които е препоръчително да избягваме са рафинирана захар, консерви (всички видове), свинско месо (и производните му), оцет и сол, мазнини за пържене и паниране (по-добре топено масло), газирани напитки, кондензирано мляко, черен чай, растителна сметана (съдържа хидрогенизирани мазнини).

Храни, които трябва да се употребяват самостоятелно:
На първо място са плодовете, които трябва да се консумират минимум 20-30 мин. преди белтъчна или скорбялна храна, или 2-4 часа след нея!!!!!!!!!!
Може да се ядат след салати от пресни зеленчуци.
Плодовете не трябва да се приемат непосредствено след хранене, защото ферментират и затормозват смилането на приетата храна.
Плодовете могат да се комбинират помежду си, а киселите такива могат да се добавят в малки количества в прясно и кисело мляко и скорбялни храни.

Лоша комбинация е сладки плодове със скорбяла, соя и фъстъци; месо, прясно и кисело мляко, гъби; кисели плодове със скорбялни и бобови храни.

Добри комбинации са сладки и кисели плодове; кисели плодове с ядки, семена, сирене, маслини. Интересно е, че динята трябва да се приема самостоятелно, така че забравете вкусната комбинация "диня със сирене".

Киселото мляко също трябва да се приема самостоятелно, защото е трудносмилаемо и за усвояването му на организма са нужни 2-3 часа.
Добра комбинация с него са:
  • зеленчуци без скорбяла или с ниско съдържание (моркови, краставици, зеле, домати, тиквички, коприва, праз, киселец, чушки, спанак, зелен фасул), маслини и гъби;
  • прясно мляко
  • плодове, богати на захари: банан, презрели плодове, сушени плодове
Проблематични комбинации с кисело мляко са ядки,семена, зърнени храни, сирене. Лоша комбинация с кисело мляко са месо и риба; картофи и бобови зеленчуци (съдържащи скорбяла); хляб и тестени изделия, сладкиши.

Прясно мляко:
Свареното такова трябва да се приема самостоятелно!!!!!!!!
Трудносмилаемо е и следващото хранене е добре да бъде поне след 4 часа.
Добра комбинация с прясно мляко са кисело мляко, гъби. Проблематично: е комбинацията със зеленчуци, сладки плодове, сметана, яйца и лоша с месо и риба; скорбялни зеленчуци; хляб и тестени изделия; захар и мед; маслини, ядки, семена и зърнени храни; сирене.

Бобовите растения трябва да се консумират самостоятелно и никога в комбинация с белтъчини и скорбялни храни!!! Може да се комбинират със зеленчукови салати (без картофи, ориз, грах, т.е.скорбяла). Не трябва да се консумират с месо (боб с наденица не върви). Важно е също вечер да не ядете бобови храни, защото са трудносмилаеми.

Месо. Добра комбинация е месо със:
  • салата от сурови безскорбялни зеленчуци;
  • готвено месо с лук, праз,морков, чушки, зелен боб, зеле и други безскорбялни зеленчуци;
Лошо се съчетава съ с:
  • салата от боб, леща, грах, картофи
  • готвено месо със стар боб, леща, грах, картофи, ориз, брашно, зърнени храни;
  • сирене,кашкавал, яйца, кисело мляко
С две думи, забравете за пиле с ориз (картофи), риба с картофена салата, сърми, пълнени чушки с кайма и ориз, закуска хем & егс, и т.н .

Хляб и тестени изделия се употребяват самостоятелно или с мазнини.
Добра комбинация е:
  • хляб с намазано краве масло (забележете, че маргаринът никъде не се споменава; той е нещо изкуствено и се смила трудно)
  • хляб с гъби, маслини, жълтък;
  • хляб със сурови или варени безскорбялни зеленчуци;
  • хляб с ГОТВЕНО ястие от скорбялни зеленчуци.
Добре е да се избягва хляб с боб; хляб с картофена салата, защото много се завишава нивото на въглехидратите.

Необходимите и препоръчителни ИНТЕРВАЛИ СЛЕД ХРАНЕНЕ са както следва:
  • след плодове - 30мин;
  • след зеленчуци - 30мин до 1ч;
  • зеле, моркови, ряпа - 2.5-3ч;
  • хляб, тестени изделия, ядки - 2-3ч;
  • варива (боб, леща, жито, царевица) - 3-4 ч;
  • месо - 4-6ч;
  • риба - 2-3 ч;
  • млечни и прясно мляко - 4ч;
  • кисело мляко - 2-3ч;
  • сирене, кашкавал - 3ч;
  • мазна храна - 5ч;
  • течности - напускат веднага стомаха;

1 коментар:

  1. Вече можем да коментираме. Страхотни сте. Систематиризирали сте нещата отлично. Аз съм огромен фен на рецептите на Ками, като съм ги взимала от форумите. Радвам се, че сега се сблъсквам и с другите.
    Поздравявам Ви!!! Като фен на разделното хранене ви аплодирам!

    ОтговорИзтриване

 
E-Book Writer