вторник, 27 януари 2009 г.

Вегетарианско-овчарски пай

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 250 гр. аспержи (стерилизирани) 
  • 250 гр. печурки
  • 1 буркан горски гъби
  • 30 гр. краве масло
  • 3 с. л. бяло вино
  • 1 стрък пресен чесън
  • 2–3 стръка пресен лук
  • 1 с. л. доматен сос
  • 1 ч. л. мащерка
  • черен пипер
  • сол на вкус 

За пюрето:

  • 1 кг картофи
  • 50 гр. краве масло
  • 1/4 ч. л. смляно индийско орехче 
  • 1 ч. л. сол
Аспержите се почистват, като се обелват и се отрязват два пръста от долната част. Нарязват се на по-малки парченца и се поставят в кипнала вода, за да се бланшират. Стоят няколко минути, изваждат се и се поставят в леденостудена вода.
Печурките се нарязват и се запържват в тиган с разтопеното масло.
Чесънът и лукът се накълцват, слагат се при зачервилите се печурки и се пържат 1 минута. След това при тях се изсипват изцедените от соса горски гъби и аспержите. 
Ароматизира се с виното, добавя се доматеният сос и се подправя с мащерката и черния пипер. Щом течността се изпари, тиганът се отстранява от котлона.
Картофите се пюрират и се подправят с индийското орехче и маслото. В йенски съд се слагат готовите зеленчуци, отгоре се поставят пюрираните картофи и се пече 30–40 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer