вторник, 27 януари 2009 г.

Патладжан със сирена

От Готварския Форум на БГ-мамма, рецепта на esy

Продукти:
  • 2 средни патладжана,
  • 4 цели зелени чушки (кози рог, може и чорбаджийки),
  • 2 домата или доматено пюре.
  • 1 гл. лук,
  • 1 гл. чесън,
  • 50гр. кашкавал,
  • 50 гр. сирене фета,
  • 50 гр. пармезан,
  • сгъстен доматен сос за сервиране,
  • растителна мазнина, сол, подправки на вкус.
Приготвяне:
Вземаме патладжаните и разделяме на две. Белим на ивици, за да е по-ефектно. Поръсваме със сол обилно и оставяме за 20-тина мин. От средата на всяко парче си нарязваме много фини няколко ленти пагладжан за сервирането. Останалият патладжан нарязваме по дължина на 4 дълги парчета всяка половинка. Чушките остават цели, лука нарязваме на полумесеци, чесънът на половинки. В дълбок сад с около 100мл. олио запържваме най-напред тънките резени за сервирането, изваждаме и оставяме върху кухненска хартия. След това слагаме да се пържи останалият патладжан заедно с целите чушки. Пържим до зачервяване от всички страни и добавяме лука и чесънът. Разбъркваме няколко пъти да омекне и добавяме нарязаните на дребни кубчета домат, посоляваме. Пържим до готовност и поръсваме със свежи подправки на вкус.
В тиган с мазнина сгъстяваме доматеният сос за сервиране с малко брашно.

Сервиране:
В чиния подреждаме изпържените ленти патладжана като се застъпват. Върху единият край подреждаме от пърженото като слагаме цяла чушка, дълги резенчета патладжан, лук и най-отгоре натрошаваме сиренето, дълъг резен кашкавал и завиваме с патладжанените ленти (покриваме). Слагаме за няколко секунди в микровелето да се разтопят сирената и сервираме с доматен сос около патладжана и поръсено с фино насгърган пармезан. Поръсваме със свежи подправки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer