четвъртък, 29 януари 2009 г.

Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!)

Рецепта на hedra
Продукти:
  • 1,5 ч.ч. червена леща
  • 1 ч.ч. булгур
  • 3 ч.ч. вода за варенето на лещата
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана много ситно
  • 1 връзка магданоз
  • 1 шепа копър
  • 1 връзка зелен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматено пюре
  • лимонов сок на вкус
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. джоджен
  • сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer