Продукти за около 4-ма човека:
- 2 литра вода
- щипка морска сол
- 5-6 зърна бахар
- 3 листа дафинов лист
- 5-6 листа пресен дивесил
- щипка черен пипер
- щипка кимион
- щипка сушен магданоз
- 2 с.л. зехтин
- 1 средно голям морков
- 1 голяма глава лук
- 3 големи скилидки чесън (може и без тях, ако не обичате)
- 200-300 гр. карфиол на розички разделени
- 30 гр. водорасли
- 30 гр. сушени китайски черни гъби (гъбите и водораслите се мият и накисват за 20 мин във вряла вода)
- 500 гр. филе суха риба - става страхотно с щука или100 гр. рулца от раци и 180 гр. скариди
В 2 л. вряла вода се слагат солта, бахара, дафиновия лист, черния пипер (може и на зърна), кимиона, сухия магданоз и зехтина. Оставя се така да поври 5 мин, за да може всички подправки да пуснат аромата си. През това време се нарязват моркова на ситни дълги пръчици, карфиола на малки розички, водораслите и черните гъби се накисват във вряла вода, а лука и скилидките чесън се пасират на каша. След което се добавят всички зеленчуци във врящата вода да поврят не повече от 2-3 мин. През това време се нарязва филето на рибата на тънки ивици и се добавя към зеленчуците във врящата вода. Така ври около 5-6 максимум 10 мин. И супата е готова. Накрая се добавя малко пресен магданоз или копър.
Ако я правите във вариант с морски животни, след зеленчуците добавяте скаридите, раците, октопода, мидите или каквото обичате и имате. Така ври не повече от 10 мин.
Маха се от котлона и се похлюпва, за да се поемат подправките по-добре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар