вторник, 27 януари 2009 г.

Ориз с броколи и гъби шийтаке

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 1 глава броколи (300-400 гр. ) 
  • 250-300 гр. ориз 
  • 1 шепа сушени гъби шийтаке (манатарка) 
  • 1 глава кромид лук 
  • 7 с. л. олио 
  • 2-3 скилидки чесън 
  • 3-4 с. л. соев сос 
  • 1/4 ч. л. сух джинджифил 
  • 6-7 семена сечуански пипер (бял пипер) 
  • 2-3 капки сусамово олио 
  • 2-3 щипки натриев глутаминат (вегета) 
  • сол на вкус

Оризът се сварява в 1 1/2 л подсолена вода, а гъбите се накисват в студена вода, докато омекнат. Броколите се накъсват на розички, кочанът (ако са пресни и са с кочан) се обелва с картофобелачка и се нарязва на кубчета. Поставят се за 10 минути в студена вода, след което се изцеждат.

Тиганът се загрява, налива се олиото и се изчаква да запуши. Слага се нарязаният на едро лук и се разбърква няколко пъти, след което се добавят семената сечуански пипер, джинджифилът, броколите и изцедените гъби шийтаке. 

Пържи се 5-7 минути, като често се разбърква. Овкусява се с останалите подправки, залива се с 1/2 ч. ч. гореща вода и се задушава още няколко минути. Накрая към ястието се прибавя свареният и изцеден ориз, разбърква се, за да се овкуси от зеленчуците, и се сервира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer