- 200 г печурки
- 50 г. зехтин
- 10 г сухи манатарки
- 1 морков
- зелената част на 1 стрък праз
- 4-5 стръка магданоз
- 4-5 стръка копър
- 1 к. ч. кафяв ориз
- 1 ч. л. мащерка
- 1 ч. л. сол
- 2 дафинови листа
1. Манатарките се заливат с топла вода и се оставят да престоят 20 минути, за да набъбнат.
2. Печурките се нарязват на филийки, празът – наситно и се слагат в тенджера.
3. В тенджерата се наливат 2 л студена вода, посолява се, слага се дафиновият лист и се кипва.
4. Щом водата кипне, се сипва оризът. Добавят се манатарките заедно с водата, в която са киснали, като се внимава в супата да не се излее и утайката от водата.
5. Морковът се настъргва и се запържва за 1 минута в тенджера с предварително загретия зехтин.
6. Запърженият морков се залива с 4-5 черпака от бульона, разбърква се и всичко се излива в супата. Супата се похлупва и къкри под капак 40-45 минути, докато оризът се свари.
7. Готовата супа се подправя с нарязаните наситно копър и магданоз, поръсва се с мащерка, разбърква се и се сваля от котлона.
8. При сервиране към всяка порция може да се поднесе парче лимон за овкусяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар