вторник, 27 януари 2009 г.

Гъбена супа с кафяв ориз

Рецепта на Иван Звездев
  • 200 г печурки
  • 50 г. зехтин
  • 10 г сухи манатарки
  • 1 морков
  • зелената част на 1 стрък праз
  • 4-5 стръка магданоз
  • 4-5 стръка копър
  • 1 к. ч. кафяв ориз
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 ч. л. сол
  • 2 дафинови листа

1. Манатарките се заливат с топла вода и се оставят да престоят 20 минути, за да набъбнат.
2. Печурките се нарязват на филийки, празът – наситно и се слагат в тенджера.
3. В тенджерата се наливат 2 л студена вода, посолява се, слага се дафиновият лист и се кипва.
4. Щом водата кипне, се сипва оризът. Добавят се манатарките заедно с водата, в която са киснали, като се внимава в супата да не се излее и утайката от водата.
5. Морковът се настъргва и се запържва за 1 минута в тенджера с предварително загретия зехтин.
6. Запърженият морков се залива с 4-5 черпака от бульона, разбърква се и всичко се излива в супата. Супата се похлупва и къкри под капак 40-45 минути, докато оризът се свари.
7. Готовата супа се подправя с нарязаните наситно копър и магданоз, поръсва се с мащерка, разбърква се и се сваля от котлона.
8. При сервиране към всяка порция може да се поднесе парче лимон за овкусяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer