петък, 6 февруари 2009 г.

Салата от варено цвекло със сос

От Готварския форум на Бг-мамма - рецепта на tiya
  • 250-300 г. червено цвекло
  • магданоз
  • 1 доза сос със сметана и хрян
или
  • вариация на сос Бешамел
Цвеклото се сварява на пара, обелва се и се нарязва на кубчета. Поръсва се с магданоза и отгоре се залива със сос.
Може да се приготви и с печено цвекло.

Сос със сметана и хрян
  • 1 к. ч. сметана
  • 1 изравнена с. л. настърган хрян
  • копър или джоджен
  • лимонов сок
  • зехтин
Всичко се разбърква с миксер.

Сос Бешамел - вариация
  • 2 с. л. краве масло
  • 2 с. л. брашно от моркови
  • 1 ч. ч. прясно мляко
  • 1/2 глава лук
  • 1-2 дафинови листа
  • 2-3 стръка мащерка и магданоз
  • 3-4 зърна черен пипер
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 карамфилче
  • сол
Млякото се слага да заври, като непрекъснато бъркане се добавя брашното от моркови, после предварително приготвеният от лука и подправките бульон ( варят се 20 мин в 1/2 л вода) и накрая – маслото, като се разбърква добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer