вторник, 27 януари 2009 г.

Albondigas Cantabras (кюфтенца по кантабрийски)

От Готварския форум на Бг-мамма

ПРОДУКТИ:
  • 500 гр. кайма
  • 50 гр. сланина
  • 1/2 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 к. чаша бяло вино
  • 3 печени и обелени червени чушки
  • 1/2 к. чаша зехтин
  • дафинов лист
  • чер пипер
  • червен пипер
  • сол

Каймата се омесва със ситно нарязаната сланина, намачкания чесън,. Подправя се със сол и малко черен пипер. Оставя се в хладилник за около половин час. Оформят се малки кръгли кюфтенца( с диаметър около 2,5 см) и леко набрашнени се пържат в загретия зехтин докато порозовеят отвън, но не до пълната им готовност. Изцеждат се и се подреждат на дъното на пръстен гювеч. В мазнината от пърженето на кюфтенцата се запържва ситно нарязан лук и когато започне да омеква, се добавя щипка червен пипер, бялото вино, дафиновия лист и малко вода. Оставя се да поври за около 2-3 минути и се излива върху кюфтенцата. Вари се на бавен огън докато кюфтенцата са напълно готови, като от време на време разклащаме гювеча за да не залепнат.
Малко преди края на готвенето се добавя сол на вкус и нарязаните на ленти печени чушки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer