четвъртък, 29 януари 2009 г.

Картофи "Дафиноа"

Продукти за 2 порции:
  • 4 по-едри млади картофи
  • 2 или повече малки главички лук
  • морска сол
  • прясно смлян черен пипер
  • малко пълномаслена сметана (заквасена)
Остържете (не белете) картофите и ги нарежете на тънки филийки.
Нарежете на едро лука, като определите неговото количество според личните ви предпочитания.
Налейте в съд с дебело дъно около един пръст вода и прибавете лука и картофите.
Посолете и поръсете с черен пипер.
Варете на умерен огън в продължение на около 6-8 минути. Картофите трябва да са почти готови, водата - почти извряла.
Изсипете съдържанието на съда, включително и малкото останала вода, която е изключително ценна, в намаслен топлоустойчив керамичен или стъклен съд.
Подредете хоризонтално картофените филийки и намажете с пълномаслена сметана.
Запечете в предварително загрятата до 220С фурна в продължение на 30 мин, докато картофите придобият апетитна кафява коричка.

Забележка: Ястието може да се приготви и със стари картофи, който трябва да се обелят възможно най-тънко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer