сряда, 28 януари 2009 г.

Скумрия "Папиот"

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 2 едри скумрии
  • 300–350 г карфиол
  • 1 стрък праз
  • 100–200 г букет от горски гъби (стерилизирани)
  • 3–4 с. л. олио
  • лимонов сок на вкус
  • сол и черен пипер на вкус 

за соса:

  • 150–200 г карфиол
  • 1 в. ч. бяло вино
  • 1/4 глава лук
  • 30 г краве масло
  • 1 кубче телешки бульон
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1–2 с. л. зехтин

Рибата се филетира и се овкусява със сол и черен пипер. Карфиолът се накъсва на розички, които се поставят в тава, поливат се със зехтина и се запичат за 10 минути при температура 180–200 градуса. Празът се реже на едри парчета, след това се нарязва надлъжно на тънки ивички и се бланшира за минута в кипнала подсолена вода. Изважда се и се потопява в студена вода, за да се охлади. Върху разстлан лист фолио се сипват 1–2 с. л. олио. Слага се от бланширания праз, покрива се със запечен карфиол, поставя се 1 рибно филе и коктейл от горски гъби. Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите. Увива се и се пече около 20 минути при температура 220 градуса. Сосът се приготвя, като в разтопеното маслото за около минута на силен огън се запържва ситно накълцаният лук. Прибавя се останалият карфиол, нарязан надребно. Пържи се още 1 минута, овкусява се с мащерката и се разбърква. Залива се с виното и кубчето бульон, разтворено в 200 мл вода. Похлупва се и се оставя да поври на тих огън около 10 минути. След това се разбива с блендер и се подкиселява с лимонов сок на вкус. При сервиране всяка порция задушена риба се залива със соса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer