сряда, 28 януари 2009 г.

Картофен пай със спанак

Рецепта на verche
Продукти:
  • 1/2 кг картофи
  • 50 г краве масло
  • 2 щипки индийско орехче
  • сол на вкус
  • масло за намазване
  • царевичен грис за поръсване (галета)
за плънката:
  • 200-300 г замразен спанак
  • 1 глава кромид лук
  • 1 стрък праз
  • 2-3 с. л. олио сол
  • черен пипер на вкус
Приготвяне:
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, пюрират се заедно с маслото и се овкусяват с индийското орехче и солта. За плънката лукът се реже надребно, празът - на по-едри колела. Запържват се в сгорещеното олио за 1-2 минути. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и веднага се налива 1 к. ч. гореща вода. Задушава се 3-4 минути, след което се добавя замразеният спанак и се задушава около 5 минути, като от време на време се разбърква. Дъното и стените на тавата за печене се намасляват и се поръсват обилно с царевичния грис. Половината от картофеното пюре се разпределя по дъното и стените и се добавя приготвената плънка. Покрива се с втората половина от пюрето, разпределя се внимателно и се приглажда с лъжица, така че да се запечата. Пече се при температура 180 градуса до златисто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer