Продукти:
- 1/2 кг картофи
- 50 г краве масло
- 2 щипки индийско орехче
- сол на вкус
- масло за намазване
- царевичен грис за поръсване (галета)
- 200-300 г замразен спанак
- 1 глава кромид лук
- 1 стрък праз
- 2-3 с. л. олио сол
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, пюрират се заедно с маслото и се овкусяват с индийското орехче и солта. За плънката лукът се реже надребно, празът - на по-едри колела. Запържват се в сгорещеното олио за 1-2 минути. Поръсва се с червен пипер, разбърква се и веднага се налива 1 к. ч. гореща вода. Задушава се 3-4 минути, след което се добавя замразеният спанак и се задушава около 5 минути, като от време на време се разбърква. Дъното и стените на тавата за печене се намасляват и се поръсват обилно с царевичния грис. Половината от картофеното пюре се разпределя по дъното и стените и се добавя приготвената плънка. Покрива се с втората половина от пюрето, разпределя се внимателно и се приглажда с лъжица, така че да се запечата. Пече се при температура 180 градуса до златисто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар