Продукти:
- 1 кг спанак
- 4 стръка пресен лук
- 2 стръка пресен чесън
- 20–25 г краве масло
- 2 с. л. олио
- 250–300 г извара
- 2–3 с. л. заквасена сметана
- 4 печени чушки
- 100–150 г кашкавал
- грис за поръсване
- сол на вкус
- масло за намасляване
Спанакът се почиства и се поставя в дълбока тенджера, полива се с вряла вода и се оставя да ври 1–2 минути. След това се изплаква със студена вода, оцежда се и се нарязва надребно. В дълбок тиган се загряват маслото и олиото и вътре за около минута се запържват нарязаните на колелца лук и чесън. Изварата се разбърква с запържените лук и чесън. Посолява се, изсипва се заквасената сметана и продължава да се бърка. Прибавят се спанакът и две от нарязани надребно печени чушки, прехвърля се в намаслена йенска тава и отгоре се настъргва кашкавалът. Двете останали чушки се нарязват на ивици и с тях се декорира повърхността на огретена. Пече се, докато се зачерви, в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар