сряда, 28 януари 2009 г.

Огретен със спанак

Рецепта на verche

Продукти:
  • 1 кг спанак
  • 4 стръка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 20–25 г краве масло
  • 2 с. л. олио
  • 250–300 г извара
  • 2–3 с. л. заквасена сметана
  • 4 печени чушки
  • 100–150 г кашкавал
  • грис за поръсване
  • сол на вкус
  • масло за намасляване
Приготвяне:
Спанакът се почиства и се поставя в дълбока тенджера, полива се с вряла вода и се оставя да ври 1–2 минути. След това се изплаква със студена вода, оцежда се и се нарязва надребно. В дълбок тиган се загряват маслото и олиото и вътре за около минута се запържват нарязаните на колелца лук и чесън. Изварата се разбърква с запържените лук и чесън. Посолява се, изсипва се заквасената сметана и продължава да се бърка. Прибавят се спанакът и две от нарязани надребно печени чушки, прехвърля се в намаслена йенска тава и отгоре се настъргва кашкавалът. Двете останали чушки се нарязват на ивици и с тях се декорира повърхността на огретена. Пече се, докато се зачерви, в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer