От Готварския форум на БГ-мамма
Продукти:
За блата:
- 6-7 картофа
- 1/2 ч. л. сминдух
- 1/4 ч. л. индийско орехче
- сол и черен пипер на вкус
За плънката:
- 100 г.заквасена сметана
- 4-5 глави лук
- 1 скилидка чесън
- 2 с. л. зехтин
- 1/2 ч. л. риган
Картофите се нарязват на големи парчета. Слагат се в йенска тенджера, наливат се 2 пръста вода и се варят 12 минути в микровълнова фурна на пълна мощност. Сварените картофи се намачкват, за да се получи пухкаво пюре. Към него се прибавят индийско орехче, сминдух, сол и черен пипер на вкус и хубаво се разбърква. В намазана с масло тава се сипва галета, колкото да покрие дъното. Изсипва се пюрето и се разпределя равномерно. Пече се в силно загрята фурна при температура 200 градуса около 10-15 минути (или до лек златист загар). Цяла скилидка чесън се запържва в загрят зехтин за около 1 минута и след това се изважда. Лукът се нарязва на равномерни шайби и се задушава в съшия зехтин. Върху готовото тесто се изсипва и разпределя лукът. Поръсва се със разбитата сметана. Пече се още 10-15 минути, докато лукът се зачерви. Нарязва се на порционни парчета и се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар