вторник, 27 януари 2009 г.

Зеленчуци с бял сос

Продукти:
  • Глава броколи и/или карфиол
  • 6-7 картофа
  • 5-6 моркова
  • гъби
  • лук или чесън
  • 1 кубче бульон
  • малко брашно
  • сол
  • подправки - розмарин, тарос (естрагон)
Всички зеленчуци без броколите се запичат в йенска тавичка с малко зехтин, малко вода и подправки. Когато изглежда готово, слагате броколите и печете още 3-4 минути.
Междувременно запържвате 2-3 лъжици брашно в малко зехтин или масло, добавяте предварително разтворения бульон и бъркате с дървена лъжица до получаване на бял сос, който можете допълнително да овкусите и с подправки по желание. Ако стане на бучки, пасирайте. Може да добавите и малко лимонов сок, а ако го разбиете заедно с голямо количество зелени подправки, ще получите зелен сос.
Зеленчуците се заливат със соса направо в чинията или сосът се поднася в отделна каничка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer