Продукти:
- половин заек
- 200 гр арпаджик
- 200 гр гъби
- 200 гр моркови
- 200 гр кисели краставички
- два дафинови листа
- 1 пръчица канела
- 3-4 капки сос “Уорчестър”или соев сос
- 150 мл бяло вино
- 1 кубче пилешки бульон
- 2 скилидки чесън
- 3 стръка магданоз
- стрък целина
- 40 мл зехтин
- 1-2 щипки млян черен пипер
- 5-6 зърна черен пипер
- 3-4 зърна бахар
- 1 лимон
- сол
Приготвяне:
Накиснете арпаджика във вода, за да се обели по-лесно. Месото нарежете на порции. Бутчетата нацепете на квадратчета, за да поемат ароматите на подправките. Овкусете със сол и черен пипер. Намажете леко сос “Уорчестър” (може да използвате и соев сос). Нарежете зеленчуците: морковите на дебели кръгчета; гъбите на едро; киселите краставички на кръгчета. Обелете лука. Главичките се готвят цели. В голям тиган налейте 30 мл зехтин. Сложете месото в тигана, най-напред с нацепената страна към дъното; често обръщайте. Запечете месото, докато образува коричка и извадете в чиния. В същия тиган сложете зеленчуците (без киселите краставички) да се запекат за 1-2 мин.; добавете една скилидка чесън, 50 мл зехтин; разбъркайте. След 1-2 мин. върнете заешкото месо в тигана, добавете бялото вино, дафиновите листа, бахара, зърната черен пипер, киселите краставички, 100 мл студена вода и разбъркайте. Отгоре сложете пръчица канела, захлупете, за да се задуши. След 5 мин. извадете канелената пръчица и добавете стрито кубче пилешки бульон. След още 5 мин. долейте още малко вода и задушавайте до готовност. Яденето сервирайте в голяма плоска чиния - в единия край месото, а в другия част от зеленчуците.В тигана със соса и останалите зеленчуци добавете доматеното пюре, нарязани листа целина и разбъркайте. Със този сос полейте в празните места на чинията. Украсте с лентички червена чушка, магданоз и парче лимон.
Няма коментари:
Публикуване на коментар