сряда, 28 януари 2009 г.

Пилешки руладини с мащерка и чесън

От Готварския форум на БГ-мамма
Продукти:
  • 600 г пилешки гърди
  • 1/2 лимон
  • 7–8 стръка магданоз
  • 1 стрък чесън
  • 1/2 с. л. мащерка
  • черен пипер и сол на вкус
за гарнитурата:
  • 1 тиквичка
  • 1 морков
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 200–250 г домати
  • 1 краставица
  • 1 печена чушка
  • 10 листа пресен босилек (1 ч. л. сух)
  • 5–6 с. л. зехтин
  • сол на вкус
Отстранява се костта от пилешките гърди и се разрязват на две. Всяка половинка се разрязва през средата с нож, така че да се получат тънки правоъгълни пържоли (може да се изтънят с чукче). Настъргва се кората на лимона, магданозът и чесънът се наситняват и всичко се прехвърля в купа. Овкусява се с мащерката и сока от лимона и се разбърква. Всяка пържола се поръсва със сол и черен пипер и се разпределя част от ароматната смес. Пържолите се поставят върху алуминиево фолио във формата на руло, като хубаво се запечатват, за да се задушат в собствения си сос. Варят се на пара около 25–30 минути. Морковът и тиквичката се нарязват на дребни кубчета, поставят се в 500 мл кипнала вода, в която предварително е стрит зеленчуковият бульон, и се оставят да врат 7–8 минути. Доматите се почистват от семето и заедно с краставицата и печените чушки се нарязват на кубчета. Прибавят се бланшираните и охладени кубчета моркови и тиквички, поръсват се с накълцаните листа босилек, сол и се поливат със зехтина. Разбъркват се добре, охлаждат се и се оставят 2–3 часа да се мариноват. Руладините се нарязват на филийки и се сервират с гарнитурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer