сряда, 11 февруари 2009 г.

Пастирски пирог

От Готварския форум на Бг-мамма - рецепта на tiya

Пълнеж
  • 1/2 ч. масло
  • 1 лук, ситно нарязан
  • 1 ч. целина, ситно
  • 1/4 ч. арпаджик, ситно
  • 8 ч. пълнозърнес хляб, на хапки
  • 1/2 ч. л. риган
  • 1/2 ч. л. мащерка
  • 1/4 ч. л. червен пипер
  • морска сол
  • чер пипер
  • магданоз
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 2 ч. гореща вода
Печена картофена каша
  • 8-10 малки картофа на кубчета
  • 1 стрък целина
  • 1 дафинов лист
  • 1-2 скилидки чесън
  • 3 с. л. масло
  • 1/4 ч. незаквасена сметана
  • морска сол
  • чер пипер
Картофите, целината, дафиновият лист и чесънът се варят под капак, докато омекнат.
Приготвя се пълнежът. Маслото се стопява в тиган, прибавя се лукът, арпаджикът и целината. Пържи се, докато зеленчуците омекнат. Добавят се хапките, риганът, мащерката, пиперът и морската сол. Едно кубче зеленчуков бульон се разтваря в 2 ч. гореща вода. Прибавя се към пълнежа и се разбърква добре. Задушава се при много ниска температура и при постоянно бъркане.
Фурната се загрява до 190 градуса. В малка тенджера се разтопява маслото и се прибавя сметаната. Загрява се, но не се оставя да заври. Отстраняват се дафиновият лист и чесънът. Картофите се пюрират, прибавя се сместа от масло и сметана. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в огнеупорна касерола и се покрива с картофената каша. Пече се във фурната 30-40 мин., докато се получи златистокафява кора. През това време се приготвя крем-сосът от гъби.

Крем - сос от гъби
  • 4 с. л. масло
  • 1 арпаджик, ситно нарязан
  • 500 г. гъби
  • 2 с. л. брашно
  • 2 кубчета зеленчуков бульон
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • морска сол, чеснова сол
В тиган се разтопяват 2 сл масло. Прибавят се арпаджикът и гъбите, пържат се, докато омекнат и отделят тъмнокафяв сос. Гъбите се изваждат с решетеста лъжица. Сосът се сипва в чаша и се оставя натрани. В същия тиган се слагат още 2 сл масло. Прибавя се брашно и се разбърква с тел. Добавя се гъбеният сос, продължава да се бие, докато сосът се сгъсти. Бавно и при непрекъснато бъркане се сипва водата, после се прибавят кубчетата бульон, сметаната, солта. Сега в соса могат да се сложат гъбите или да се сервират отделно.

Ястието се залива със соса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer