Пълнеж
- 1/2 ч. масло
- 1 лук, ситно нарязан
- 1 ч. целина, ситно
- 1/4 ч. арпаджик, ситно
- 8 ч. пълнозърнес хляб, на хапки
- 1/2 ч. л. риган
- 1/2 ч. л. мащерка
- 1/4 ч. л. червен пипер
- морска сол
- чер пипер
- магданоз
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 2 ч. гореща вода
- 8-10 малки картофа на кубчета
- 1 стрък целина
- 1 дафинов лист
- 1-2 скилидки чесън
- 3 с. л. масло
- 1/4 ч. незаквасена сметана
- морска сол
- чер пипер
Приготвя се пълнежът. Маслото се стопява в тиган, прибавя се лукът, арпаджикът и целината. Пържи се, докато зеленчуците омекнат. Добавят се хапките, риганът, мащерката, пиперът и морската сол. Едно кубче зеленчуков бульон се разтваря в 2 ч. гореща вода. Прибавя се към пълнежа и се разбърква добре. Задушава се при много ниска температура и при постоянно бъркане.
Фурната се загрява до 190 градуса. В малка тенджера се разтопява маслото и се прибавя сметаната. Загрява се, но не се оставя да заври. Отстраняват се дафиновият лист и чесънът. Картофите се пюрират, прибавя се сместа от масло и сметана. Подправя се със сол и пипер на вкус. Пълнежът се сипва в огнеупорна касерола и се покрива с картофената каша. Пече се във фурната 30-40 мин., докато се получи златистокафява кора. През това време се приготвя крем-сосът от гъби.
Крем - сос от гъби
- 4 с. л. масло
- 1 арпаджик, ситно нарязан
- 500 г. гъби
- 2 с. л. брашно
- 2 кубчета зеленчуков бульон
- 2 с. л. заквасена сметана
- морска сол, чеснова сол
Ястието се залива със соса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар