четвъртък, 5 февруари 2009 г.

Патица със джинджифил и лайм по китайски

Рецепта на Dundy Sladurska

Продукти за 4 порции:
  • 250 гр. или 3 парчета гърди от патица /пилешки гърди/
  • черен или бял пипер
  • сол
Сос
  • 125 мл. зехтин
  • 2 ч.л. сусамово олио /може и без тях то е за аромат/
  • 2 с.л. сок от изцеден лайм /лимон/
  • настърганата кора и изцедения сок на един портокал
  • 2 ч.л. рибен сос
  • 1 с.л. нарязан на ситно пресен корен джинджифил
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 2 ч.л. светъл соев сос
  • 3 стръка пресен лук с перата нарязан на ситно
  • 1 ч.л. захар /фруктоза/
  • 250 гр. различна зелена салата + зелената част на китайско зеле

Парчетата гърди от патица или пиле след като са постояли в студена вода за около 30 мин., се подсушават и се нарязват на тънки филийки, тънките филета се набождат с вилица посоляват се и се натриват с малко пипер. Пекат се на грил или за 10 мин. във фурна на 220 градуса, може върху хартия или тефлон, за да не залепнат. Соса се забърква в умерено дълбока купа – сипва се зехтина, сусамовото олио, изцедения сок от лайм, кората от портокал и сока от портокал, рибния сос, нарязания джинджифил, чесъна, соята, пресния лук и захарта /фруктозата/. Хубаво се обърква така че всички съставки пуснат аромата си. Вадите пуйката или пилешките гърди от фурната и ги поставяте в соса така че да поемат от него не повече 1 мин. за да не изстинат напълно. В чиниите за сервиране, като основа се слага предварително нарязаната или накъсана зелена салата отгоре се слагат няколко филета от пуйката или пилето и се сипва малко от соса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer