неделя, 8 февруари 2009 г.

Оризова салата по средиземноморски

От Готварския форум на Бг-мамма - рецепта на tiya
  • 1 ч. ориз
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 тиквички на резени
  • 1-2 с. л. вода
  • 1 ч. л. сушен риган (майорана)
  • 1 ч. л. босилек
  • 1 ч. зелена салата
  • 2 ч. спанак или лапад
  • 1 ч. кълнове от люцерна или други
  • 1/2 ч. маслини на резенчета
Приготвяне на ориза
Индийският ориз е особено подходящ за тази рецепта!
  • 1 ч. ориз
  • 2 1/2 ч. гореща вода
  • 1 с. л. олио
Сипете всички продукти в голям тиган, кипнете ги и разбъркайте леко. Оставят се 20 мин под капак при ниска температура. Отстранява се от огъня. Капакът се вдига след 10 минути.

Приготвяне на тиквичките
В тиган се загрява зехтинът. Прибавят се резенчетата тиквички и се овалват в зехтина. Поръсват се с вода и се обръщат няколко минути, докато придобият цвят. Прибавят се босилек и магданоз. Разбъркват се и се свалят от огъня.

Чеснов билков сос
  • 1 скилидка чесън, нарязан или счукан
  • 5 с. л. зехтин
  • 5 с. л. пресен лимонов сок
  • 1/2 ч. л. сушен риган
  • 1/4 ч. л. сушена мента
  • 1/2 ч. л. мащерка сушена
  • 1/8 ч. л. естрагон
  • 1/2 ч. л. морска сол
  • чер пипер
Всички продукти се изсипват в купа и се разбъркват с вилица или миксер.

Приготвяне на салатата
Листната салата се измива,подсушава и нарязва. Заедно със спанака или лапада и кълновете се изсипва в голяма купа. Прибавят се оризът, тиквичките, маслините и салатният сос и се смесва добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer