петък, 9 април 2010 г.

Сьомга в пергамент

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 4 котлета сьомга;
  • 1 глава лук (нарязана на тънки шайби);
  • 4 стръка зелен лук (нарязан на колелца);
  • 85 г червена или зелена чушка (ситно нарязана);
  • 4 стръка копър;
  • 4 пресни листа босилек;
  • 4 лимонови резена;
  • 2 ч. л. черен пипер;
  • 50 мл сухо бяло вино;
  • 25 мл олио;
  • сол на вкус.

Фурната се загрява до температура 190 градуса. Взимат се 4 листа пергаментова хартия и се сгъват на две. Единият лист се разрязва във форма на полусърце с един остър и един заоблен край. Този лист се използва за модел, по който се изрязват останалите листове във формата на сърца. Четирите листа се разгъват на масата. Близо до сгънатата част на всеки сърцевиден лист пергамент се поставя по един резен лимон и се поръсва с наситнен копър. Върху всеки резен лимон се слага по едно парче сьомга. Върху рибата равномерно се разпределят шайби лук, нарязани на колелца пера лук, парчета чушки. Подправя се с черен пипер и босилек и се поръсва с няколко капки вино. Едната част от пергаментовия лист се сгъва върху рибата така, че да се получи форма на полусърце. Краят на листа започва да се загъва, като се тръгва от горната страна на фигурата. Захваща се с пръст и се загъва частта до него, така че двата загънати краища леко да се застъпват. Накрая рибата трябва да бъде изцяло завита в пергаментовата хартия. Пакетчетата се поставят на восъчна хартия, като краищата им остават отдолу (затискат се). Върху всяко се слага по резен лимон, отгоре се полива с олио.  Така подготвената риба се поставя във фурна и пече 20-25 минути. След това пакетчетата се разрязват внимателно и рибата се сервира гореща в пергамента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer