сряда, 28 януари 2009 г.

Дунавски гювеч от сом

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:


  • 1 сом (1,200 кг)
  • 400 мл консервирани домати 
  • 200 гр. целина
  • 4 моркова
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 50 мл червено вино
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1/4 връзка магданоз
  • 1 стрък целина
  • 1 ч. л. сол

Рибата се почиства от вътрешностите и се отстраняват главата, опашката, перките и кожата. Нарязва се на дебели котлети, осолява се и се оставя да престои 10-15 минути.
Лукът, морковът и чесънът се режат на тънки филийки, грудката целина се почиства и се нарязва на тънки ивички. Всичко се слага в купа и се залива с пюрираните домати и виното. Прибавят се нарязаните зеленчуци, накълцаният магданоз и целината.
Гювечът за печене се намаслява. Дъното му се покрива със зеленчуците, поставят се рибните котлети и се похлупванарязаните зеленчуци, накълцаният магданоз и целината. 
Гювечът се вкарва в предварително загрята до температура 150 градуса фурна. След като то се загрее, температурата се увеличава на 180 градуса и се пече до кулинарна готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer