събота, 31 януари 2009 г.

Пиле в патладжани

От сайта Готварство Георгиеви
  • 6 по-едри патладжана
  • 6 еднакво големи парчета от пиле
  • 2 бутчета, разделени на две (трябва да се получат 4 парчета месо)
  • 2 парчета бяло месо
  • 2 средни глави кромид
  • 5 по-едри домата
  • 1/2 връзка ситно нарязан магданоз
  • 1/4 ч. л. смлян черен пипер
  • счукан джинджифил и розмарин
  • сол на вкус
  • 5 суп. лъж. зехтин (олио)
  • 1 ч. ч. доматен сок (или 3 с. л. доматено пюре)
  • 150 мл. вино (може и червено)
  • 7-8 зърна черен пипер
  • 1/ 2 ч. л. захар
  • 1 главичка чесън
Парчетата месо се овалват в сместа от магданоза и подправките, оставят се на хладно.
Почистените патладжани се издълбават, посоляват - оставят се да се изцедят 30 минути и се измиват и подсушават. Отделно вътрешността им се нарязва ситно и леко се посолява. Патладжаните се запържват в 3-4 супени лъжици зехтин (олио) и се изваждат. В същата мазнина се долива останалият зехтин, слага се ситно нарязаният лук и се задушава. Прибавят се изстисканите и ситно нарязани патладжани и 4 обелени и нарязани домата.
Когато водата се изпари, тенджерата се маха от котлона. Във всеки патладжан се слагат по 1-2 супени лъжици от тази смес, напъхва се по 1 парче пилешко месо с подправките, отгоре се разпределя останалата доматена смес. От останалите 2 домата се правят капачета за патладжаните.
Подреждат се в тавичка, леко полегнали, наливат се доматеният сос и 1/2 чаена чаша вода, виното, добавят се зърната черен пипер и захарта. Тавичката плътно се затваря с фолио или капак. Пече се 20 минути в силна фурна, след това патладжаните се обръщат. При нужда се добавя още вода и тавата отново се покрива с фолиото. Пече се още 60 минути на 150 градуса и специалитетът е готов. Залива се със соса от печенето, подправен със счукания чесън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer