петък, 30 януари 2009 г.

Пиле по ловджийски (Средногорието)

От Готварския форум на Бг-мамма

Продукти:
  • 1 пиле около 800 г.
  • растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша)
  • гъби печурки 3-4 бр.
  • лук 100 г. (2 глави)
  • бяло вино 200 мл. (1 чаена чаша)
  • доматено пюре 20 г. (1 супена лъжица)
  • наденица 150 г.
  • червен пипер 5 г. (1 чаена лъжичка)
  • черен пипер, сол
Пилето се нарязва на парчета и се задушава в мазнината до зачервяване, след което се изважда. В същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук, а след това - гъбите, нарязани на ивички. Прибавят се червеният пипер, 1 чаена чаша топла вода, виното, доматеното пюре, размито в студена вода, и черният пипер. Сосът се посолява на вкус и се вари около 20 минути, след което се прибавя пилето. Когато омекне месото, се прибавя наденицата, нарязана на малки колелца. След няколко минути ястието се сваля от огъня.

Вариант е допълнително с шунка - пилешка, пуешка, свинска - варена, веяна или пушена.
Понякога освен наденицата ( македонката, кренвиршите) се добавя и пастърма на лентички или шпеков салам - на ивички.
Могат да се сложат в соса и дафинов лист и бахар на зърна и цели ситни-дребни лукчета или чесънчета, но не трябва да са повече от пилешкото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer