петък, 30 януари 2009 г.

Карфиол с бял сос

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 1 глава (около 1,5 кг) цветно зеле
  • 125 г краве масло
  • 2 супени лъжици брашно
  • 100 сметана (половин кофичка)
  • 1/2 връзка магданоз
  • лимонов сок
  • сол на вкус

Цветното зеле се почиства и измива, накъсва се на клончета, пуска се във вряща подсолена вода и се сварява, отцежда се и се разпределя на порции в чиниите за поднасяне или в общо плато. Брашното се запържва до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото и се разрежда с отварата от зелето на умерено гъст сос, който се подправя с лимонов сок (или лимонена киселина). Към този сос се добавя сметаната и се разбърква добре.Порциите със зелето се поливат с приготвения сос, поръсват се с останалото разтопено масло, гарнират се с клонче от магданоз или с дребно нарязан магданоз и веднага се поднасят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer