сряда, 28 януари 2009 г.

Патладжани по кръчмарски

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 2 едри патладжана (около 1 кг)
  • 1 глава кромид лук
  • 3-4 с. л. олио
  • 1 домат
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • 10-20 мл червено вино
  • 1/2 - 1 ч. л. чубрица
  • сол на вкус
  • 2-3 кренвирша

Патладжаните се почистват, издълбават се и заедно с вътрешността се посоляват. Поставят се в подходящ съд с кората нагоре. Оставят се да престоят 15-20 минути, за да се отдели горчивият им сос. Изплакват се и месестата им част се нарязва на кубчета. Дъното на патладжанените лодчици се изрязва, за да са стабилни.Лукът се нарязва наедро. Заедно с накълцания патладжан се запържва на силен огън в предварително загрятото олио. Когато леко се зачервят, се добавя нарязаният наситно домат. Пържат се още 2 минути и се подправят с червения пипер. Налива се червеното вино, поръсва се с чубрицата и солта. Оставя се на огъня, докато се изпари виното.В оформените от патладжаните лодчици се поставят плътно парчета кренвирш, отгоре се разпределят пържените зеленчуци. Патладжаните се нареждат в тефлонова тава. Налива се вода, така че да достигне 2 пръста от височината на тавата. Покрива се с алуминиево фолио. Пече се 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като към края фолиото се отстранява и ястието се оставя да се запече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer