сряда, 28 януари 2009 г.

Лимоново ризото

Рецепта на Иван Звездев

250 г ориз „Арборио”
250 г аспержи
50 г краве масло
100 мл бяло вино
2 лимона
1 глава лук
2 с. л. Зехтин

1. Аспержите се почистват, отстраняват се основите на стеблата и се варят в кипнала подсолена вода.
2. Лукът се нарязва наситно и се запържва в разтопеното със зехтина масло.
3. След около минута се слага оризa и се разбърква.
4. Сипва се виното и когато се изпари, се прибавя 1 черпак бульон от аспержите. Вари се на тих огън, като постепенно се прибавя още от бульона, докато оризът стане леко твърд („алденте“).
5. Сварените аспержи се нарязват на малки парченца, като връхчетата се отделят за декорация.
6. Добавят се настърганата кора, сокът от лимоните и бульонът от аспержите.
7. Ястието се поднася, докато е още топло, украсено с връхчетата на аспержите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer