сряда, 28 януари 2009 г.

Карфиолена супа с манатарки

Рецепта на Иван Звездев

за супата:
  • 200-250 г манатарки
  • 1 глава карфиол (700 г)
  • 1 глава кромид лук
  • 30-40 г масло
  • 1 1/2 с. л. брашно
  • 1 кубче бульон
  • 100 г заквасена сметана

за копърови крутони:
  • 2 филии хляб
  • 4-5 стръка копър
  • 1/2 ч. л. гранулиран чесън
  • 5-6 с. л. олио
  • 2 щипки сол

1. Манатарките се почистват, като долната част на пънчето се остъргва с нож. Гъбите се нарязват на дребни парчета.
2. Карфиолът се накъсва на розички, кочанът се отстранява. Карфиолените розички се измиват и се варят на пара 20-25 минути.
3. Лукът се накълцва и за около минута се задушава в тенджера, в която предварително е загрято маслото. След това вътре се изсипват манатарките. Пържат се. Поръсва се с брашното, запържва се и се налива 1 1/2 литра гореща вода. Стрива се бульона. Супата ври 10-15 минути.
4. Свареният карфиол се пюрира, като се налива почти целият бульон. Пюрираната смес се изсипва в супата и се разбърква. Ври още 5-10 минути. Накрая се добавя сметаната.
5. Копърът се наситнява и се изсипва в йенска тава, добавят се гранулираният чесън, олиото, солта и нарязаните на кубчета филии хляб. Разбърква се. Пече се в предварително сгорещена до 200 градуса фурна около 10 минути, като от време на време се разбърква. Супата се сервира поръсена с кротони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer