сряда, 28 януари 2009 г.

Кефал с пюре от патладжан по сицилиански

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 2 кефала
  • сол на вкус
  • олио за поливане на рибата
  • черен пипер на вкус 

за пюрето:

  • 600–700 г патладжани
  • 6 с. л. зехтин
  • 2 стръка чесън
  • 2 стръка лук
  • 200–250 г домати
  • 1 с. л. каперси
  • 1/2 ч. л. сол
  • 100–150 мл доматен сос
  • 1 ч. л. Босилек

Патладжаните се нарязват на филийки, осоляват се, оставят се да се изцеди горчивият сок и се подсушават. В по-голям тиган се сипва зехтинът и за кратко се запържват наситнените лук и чесън. Филийките патладжан се нарязват на дребни кубчета и се запържват в тигана на силен огън. Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към патладжана, когато той започне да се зачервява. Овкусява се с каперсите, солта, доматения сос, босилека и се задушава 1–2 минути. Кефалът се почиства от вътрешностите, люспите, перките и главите и поставя върху решетка, която е в по-голяма тава. Полива се с олио, посолява се, поръсва се с черен пипер и в тавата се налива малко вода. Рибата се пече 20–25 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна, след което се отделят филетата. Сервира се върху пюрето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer