От Готварския форум на БГ-мамма
Продукти:
- 2 кефала
- сол на вкус
- олио за поливане на рибата
- черен пипер на вкус
за пюрето:
- 600–700 г патладжани
- 6 с. л. зехтин
- 2 стръка чесън
- 2 стръка лук
- 200–250 г домати
- 1 с. л. каперси
- 1/2 ч. л. сол
- 100–150 мл доматен сос
- 1 ч. л. Босилек
Патладжаните се нарязват на филийки, осоляват се, оставят се да се изцеди горчивият сок и се подсушават. В по-голям тиган се сипва зехтинът и за кратко се запържват наситнените лук и чесън. Филийките патладжан се нарязват на дребни кубчета и се запържват в тигана на силен огън. Доматите се нарязват на кубчета и се добавят към патладжана, когато той започне да се зачервява. Овкусява се с каперсите, солта, доматения сос, босилека и се задушава 1–2 минути. Кефалът се почиства от вътрешностите, люспите, перките и главите и поставя върху решетка, която е в по-голяма тава. Полива се с олио, посолява се, поръсва се с черен пипер и в тавата се налива малко вода. Рибата се пече 20–25 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна, след което се отделят филетата. Сервира се върху пюрето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар