сряда, 28 януари 2009 г.

Калмари по градинарски

От Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 800 г почистени калмари
  • 4 с. л. зехтин
  • 2–3 с. л. соев сос

за гарнитурата:

  • 2 домата
  • олио за печене
  • 1 патладжан
  • 1 тиквичка
  • 3–4 с. л. зехтин
  • 1 стрък чесън
  • 1 червена чушка
  • 1/2 ч. л. сух босилек
  • 1 връзка киселец
  • сол на вкус
Доматите се почистват и се нарязват на четвъртинки. Слагат се в тава, осоляват се и се поливат с олиото. Пекат се около 10 минути при температура 200–220 градуса, след това се обелват. Патладжанът се нарязва на филии, осолява се и се поставя в подходящ за отцеждане съд. Оставя се за 10 минути, за да се отдели горчивият сос, след това се нарязва на полумесеци. Тиквичката се реже на ивици и заедно с патладжана се пържат 5–6 минути в 1–2 с. л. силно загрят зехтин. Секунди преди запържените зеленчуци да се отстранят от котлона, при тях се слагат нарязаните надребно чесън и чушка и се поръсват с босилека и солта. Тиганът се маха от котлона, прибавят се изпечените и почистени от люспите домати и се оставят да изстинат. Изчистеният киселец се накъсва и се полива с 2 с. л. зехтин. Калмарите се нарязват на кръгчета и се пържат 2–3 минути в сгорещения зехтин. Овкусяват се със соевия сос и продължават да се пържат още 2–3 минути. Ястието се сервира, като в чиния се поставя киселецът, покрива се със зеленчуците, а отстрани се подреждат калмарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer