сряда, 28 януари 2009 г.

Палак раита (Салата от спанак и кисело мляко)

От сайта "Перфектната вечеря"
(индийска кухня)
  • 500 г пресен спанак, изчистен от стъблата;
  • 2 ч. ч. (500мл) кисело мляко;
  • 1 ч. л. кимион, изпечен на сухо и смлян;
  • 1/2 ч. л. гарам-масала;
  • 1/4 ч. л. смлян черен пипер;
  • 1 ч. л. сол;
продукти за гарам-масала:
  • 4 с. л. семена кориандър (смлян кориандър);
  • 2 с. л. семена кимион;
  • 2 с. л. черен пипер на зърна;
  • 2 ч. л. семена кардамон;
  • 1 ч. л. цял карамфил;
  • 2 канелени пръчици (по 5 см)
1. Спанакът се измива в няколко води. Слага се в тенджера с вряща вода и се вари 1-2минути, за да омекне
2. След това спанакът се отцежда добре от водата и се нарязва наедро
3. Киселото мляко се сипва в широка купа и се овкусява с подправките
4. Нарязаният спанак се сипва в купата и се разбърква добре.
5. Палак раита може да се поднесе като предястие или като освежаваща гарнитура към празнично меню.
6. За да се приготви гарам-масала, всяка подправка се запича в сух тиган, като тиганът се разклаща енергично, докато подправката потъмнее и започне да издава характерен аромат на препечено. След като се запекат всички подправки, се смесват и се смилат заедно в електрическа кафемелачка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer