Продукти:
- 2 кг свински обезкостен бут
- 1 едра зелка
- 100 мл олио
- 300 гр бекон
- 2 сухи люти чушки
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. червен пипер
- 50 мл ябълков оцет
- вода
- 2 дафинови листа
- 6-7 зърна черен пипер
- 2 домата
- 100 мл доматен сок
- 4 – 5 стръка магданоз
- сол
- черен пипер
Приготвяне:
Почистете зелката и я срежете на четири. Отстранете кочаните.
Обезципете свинското месо. Овкусете го със сол и черен пипер.
Нарежете бекона на дебели филии, а след това на ленти.
Сложете тиган на котлона да загрява. Когато се сгорещи, сложете месото. Около него наредете бекона.
Обръщайте често месото от всички страни. То трябва леко да се запържи.
Почистете скилидките чесън и ги сложете в тигана. Добавете и сухите люти чушки.
В голям глинен съд подредете зелето с листата към стените. Отгоре сложете месото, лютите чушки и чесъна.
Върнете тигана обратно на котлона. Сипете червения пипер, разбъркайте и преместете от огъня. Налейте ябълковия оцет и малко вода. Отново върнете тигана на огъня за кратко да къкри. Пуснете дафиновите листа и зърната черен пипер. Цепнете на кръст два домата и сложете в тигана да се попарят. Посолете. Налейте доматения сок, разбъркайте и изсипете в гювеча. Сложете цели стръковете магданоз и захлупете.
Преместете съда в предварително загрята фурна да се пече 1,30-2 часа.
Първите 15 минути фурната може да е на максимум, а след това - на 150 градуса.
Готовото изпечено месо извадете на дъска и нарежете на филии.
Сервирайте нарязаното месо със зеле.
Украсете с клонче магданоз и запечена люта чушка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар