неделя, 8 февруари 2009 г.

Шампионска картофена салата

От Готварския форум на Бг-мамма - рецепта на tiya
  • 6 картофа
  • 2 с. л. масло
  • 1/2 ч. л. морска сол
  • 1/4 ч. л. червен пипер
  • 2 ч. розички от броколи
  • 4 ч. зелена салата
  • 2 ч. спанак
  • 1 ч. кълнове
  • 1 ч. червено зеле, ситно нарязано
Целите необелени картофи се слагат във вакуумна тенджера и се задушават около 20 мин, докато омекнат.Междувременно се приготвят броколите, зелената салата и салатният сос. Картофите се нарязват на кубчета и се слагат в купа. В тиган се разтопява масло, с което се поливат картофите. Прибавят се подправките и се разбъркват. Картофите се изсипват във фолио за печене и се слагат на най-горното ниво на фурната. Пекат се 5-10 мин. Броколите се задушават за 5-7 мин, докато се сварят и станат светло зелени. Оставят се да изстинат. Салатата и спанакът се смесват в голяма купа. Зародишите се отделят един от друг, за да не се слепят и също се прибавят. Накрая се сипва червеното зеле и нарязаните на тънки резенчета броколи.

Салатен крем - сос
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1/4 ч. зехтин
  • морска сол
  • риган
  • мащерка
  • чер пипер
  • 1-2 с. л. майонеза
Чесънът се смачква и се слага в чаша. Прибавя се лимоновият сок, солта, зехтинът и подправките. После се сипва майонезата и сосът се разбива с вилица, докато стане гъст като крем. Изсипва се върху салатата.

Приготвяне на салатата
Картофите се изваждат от фурната и се сипват в салатата. По желание се прибавя и чер пипер. Разбърква се добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer