вторник, 10 февруари 2009 г.

Червено Тай къри с месо и патладжан

Рецепта на Dundy Sladurska

Продукти за 4 порции:
  • 270 ml кокосова сметана /с висока масленост може и с 135 ml/
  • 2 с.л. тайландска червена къри паста /Пикадили/
  • 500 гр. телешко сухо филе /пиле,патица/ нарязано на тънки лентички, предварително стояло 30 мин в студена вода
  • 2 с.л. рибен сос /Пикадили/
  • 1 с.л. палмова захар /захар, фруктоза, мед/
  • 5 пресни лимонови листа нарязани на лентички /може и сушени листа от лимон, ползват се като дафиновия лист и/ или настърганата кора на 2 бр. лайм/ /Пикадили/
  • 5 dl вода
  • 4 малки патладжана или 2 големи /нарязани на филии, след което на тънки ленти, осолени и изстискани от горчивия сок/
  • 2 с.л. песто от босилек /пресен смлян босилек/
Нагрява се уока или дълбокия съд /тефлонов дълбок тиган/ слага се сметаната и всички подправки вари се около 5 мин. докато започне да се усеща аромата добавя се месото и се бърка така 3-5 мин. Добавя се водата и се оставя да ври на тих огън може и с капак около 45 мин. до 1 час в зависимост от типа месо /на телешкото му е необходимо повече време/. След като месото е готово се добавя нарязаните патладжани. Ври с тях около 10 мин.. Сосът трябва да е гъст. Сваля се от огъня и се сервира поръсено с пестото от босилек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer