петък, 23 април 2010 г.

Песто от босилек, от сухи домати и от маслини

Рецепти на Dundy Sladurska, от темите за РХ в БГ-мамма

Песто от босилек -листата босилек се късат, добавя се един сушен домат, който предварително е попарен с вряла вода, за да поомекне, 1 скилидка чесън, малко сол, 1-2 маслини без костилка и се пасира. След това сместа се премества в малък буркан и се залива със зехтин екстра върджън, добавя се още сол и черен или бял пипер. Затвореният буркан се слага в хладилника за час поне и после е готово за ядене.

Песто от домати - взима се необходимото количество сушени домати, попарват се с вряла вода, изваждат се, слагат се 1 с.л. чесън, малко бял стар лук, чубрица, черен или бял пипер, сол. Пасира се всичко, слага се в буркан, добавя се още сол и се полива със зехтин екстра върджън. Захлупва се за поне час в хладилника и след това е готово за ползване.

Песто от маслини - маслини, чесън, лук, един сушен домат (предварително накиснат), чубрица, сол, черен или бял пипер, малко кимион за аромат. Пасират се, заливат се със зехтин.

Стават за абсолютно всичко - паста, спагети, ориз, зеленчуци, заливка за салати (като към 1 ч.л. от съответната смес се разрежда с малко фреш лимон или ябълков оцет и се полива салатата).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer