петък, 9 април 2010 г.

Чабатта

Италианска кухня, от Готварския форум на БГ-мамма

Продукти:

  • 250 г брашно
  • 225 мл топла вода
  • 3,5 г суха мая (половин пакет)
  • 7,5 г сол

За приготвянето на тестото ще трябва обезателно мискер или кухненски робот, обикновената машина за хляб не върши работата (проверено е). Естествено най-добре тип Kitchen Aid или Kenwood, но в краен случай и обикновен миксер със спираловидните накрайници за тесто. Всички продуките се поставят в чашата за мисксер. Започнете да бъркате на най висока скорост. Първо което ще видите е течна смес,  неразбираема, но трябва да се продължи да се меси около 10-15 минути на висока скорост, докато тестото не стане еднородно и не започне да сеотлепва от стените и да се увива плътно около накрайниците.  Купата се покрива с кърпа или "свежо" фолио  и се оставя за 2-3 часа на топло място. Тестото се "бълбука" силно. Поставя се върху набрашнена повърхност (тестото лепне за всичко!!!), разделя се на две части и се поръсва с брашно. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя за 45 минути. В това време се нагрява фурната на максимално заедно с тавата. Втасалите чабатти внимателно се пренасят върху хартия за печене и се поставят върху нагорещената тава. Пече се на максимална температура 10-12 минути, а след това фурната се намалява до 220 С и хлябът се пече около 12-15 минути. Готовата чабатта трябва да бъде златисто кафява, пухкава и да кънти на кухо. Изчакват се поне 10 минути преди да бъде нарязана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
E-Book Writer